Columbus - ocena map i funkcjonalności

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Allen
    Classic
    • 2010
    • 24

ale chodzi o to ze od 2004 jest produkowana OCTAVIA II i do tego modelu te radio pasuje
    do ciebie jest potrzebne Radio typu 2DIN Czyli takie o równych bokach np:
    orginał: http://allegro.pl/nawigacja-skoda-i1211645017.html
    Pioneer http://allegro.pl/pioneer-avic-d3-ex...211833285.html
    Peiying http://www.peiying.pl/content_pl/py9902
    Fabiaclub.pl
  • voltar
    L&K
    • 2009
    • 1107
    • Octavia II (1Z3)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Założyłem ten osobny wątek gdyż myślę że ten główny o RNS-510 jest już mocno rozbudowany i pisze się tam głównie o aspektach instalacyjnych tego urządzenia.
    Dodatkowo wydaje się że wątek coś ostatnio umarł a chciałem mieć możliwość zadania pytania które ktoś w końcu przczyta ...
    Jeżeli moderator uważa że powinno się to znaleźć w głównym wątku to proszę o przeniesienie.

Od kilku dni testuję mapy BMW które są podobno najdokładniejsze z obecnie dostępnych dla Columbusa i moje wnioski są następujące :

- Ponieważ jest to mapa Navteqa to porównuję ją do map Navteqa dostępnych w urządzeniach firmy Garmin
    - Dokładność obecnych map BWM wydaje mi się nieco gorsza od map Navteqa nawet z końca 2008 roku. Wygląda to tak że nawet jeżeli nowe ulice na mapie są to nie znajdują się w spisie ulic więc nie można do nich nawigować.
    - Z drugiej strony wydaje się że mapa jest dosyć mocno aktualna jeżeli chodzi o nowe drogi główne : nowe autostrady, obwodnice, przebudowane skrzyżowania , ronda itp . ale jednak nie wszystkie. 2 lata temu na jednej z tras ekspresowych zamknieto skrzyżowanie - do dzis nie udało mi się znaleźć mapy która była by w tym miejscu aktualna i dotyczy to także niestety map BMW
    -Zdażyło mi się jechać kilka razy wzdłuż nawigowanej trasy i nawigacja nie zorientowała się w tym i nie przełączyła na nową trasę. Takie sytuacje w Garminie powodowały po chwili przełączenie na nową trasę.
    -Należy się przyzwyczaic do specyfiki nawigacji w Columbusie. Komunikaty o zmianie kierunku wydawane są z dość dużym wyprzedzeniem. np skręć w prawo za 400 m . Jeżeli po drodze znajduje się jeszcze zakręt w lewo to nawigacja często nie bierze tego pod uwage. Raz w takiej sytuacji nawigacja w momencie mijania takiego zakrętu poprzedzającego nakazała mi skręt w prawo ( być może ten komunikat odnosił się do nastepnego skrętu ale jednak jest to nieco mylne )
    - Zupełnie nie wiem jeszcze jak wygląda sprawa z POI. W konfiguracji jest mnóstwo kategorii i każda z nich ma jakąś ograniczoną liczbę włączeń. Jak narazie powłączałem co się da ale liczba wyświetlanych POI wydaje mi się mała.

PS
    Dodatkowo mam wielką prośbę aby mnie ktoś uświadomił w jednym temacie :
    - jak rozpoznać kiedy Columbus jest zupełnie wyłączony ? Czy mam nasłuchiwać wiatraczka wentylatora ? Wydaje mi się że on chodzi jeszcze jakiś czas ale nie jest to latwe do usłyszenia. Boję się tu rozładowania aku choć podobno sterownik mam odpowiedni.
    - jak najlepiej wyłączać Columbusa ? Po prostu wyjmując kluczyk ze stacyjki czy też klawiszem ON/OFF ??
    - Zupełnie niewiem co jest warunkiem zobaczenia logo Welcome Onboard Skoda Auto Navigation ? Czasami załącza mi się to po godzinie od wyłączenia auta / radia a czasami po kilkunastu godzinach od wyłączenia załącza się momentalnie bez logo tak jakby był w stanie standby ...
    - Przy okazji zauważyłem dodatkowy minus urządzenia. W przypadku gdy startuje dłużej lub jest w pełni wyłączone to włączenie czyjników cofania powoduje pewne dosyć długie opóźnienie w wyświetleniu auta na wyświetlaczu. Tego oczywiście w Streamie nie było.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• koski
      Drive
      • 2009
      • 75

jaki masz soft w rnsie? pytam w nawiazaniu do map bmw.
      oraz - jakie to mapy ? 2010.1 powinny byc najnowsze...
      The Proud owner of Skoda Superb II

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez koski
        SW jest 2660 a mapy BMW 2010.1
        Tez masz taka konfiguracje ? Moze wymienimy uwagi ?

Komentarz

• koski
          Drive
          • 2009
          • 75

Zamieszczone przez voltar
          Zamieszczone przez koski
          SW jest 2660 a mapy BMW 2010.1
          Tez masz taka konfiguracje ? Moze wymienimy uwagi ?
          ja "niestety" mam 2684 i mapy BMW ni w ... ząb nie chcą mi chodzić, podobno od mojego softu wzwyż jest blokada

Komentarz

• voltar
            L&K
            • 2009
            • 1107
            • Octavia II (1Z3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Ale mapy VW ci chodza ? Jaka masz wersje i czy sa dokladne ?

Komentarz

• koski
              Drive
              • 2009
              • 75

Tak, mapy 6.0 mi chodzą OK. Co do dokładności - nie są jakieś "nieziemskie" dlatego zastanawiam się nad zejściem do 2660 i zainstalowaniem BMW 2010.1.

Boje sie tylko tego, że coś sie spier..... (mam niemiłe doświadczenia z aktualizacją biosu w kompie)

Pozdrówki!

Komentarz

• voltar
                L&K
                • 2009
                • 1107
                • Octavia II (1Z3)
                • BZB 1.8 TSI 160 KM

Ja nie pomoge w temacie bo jestem narazie swiezym userem ... wszystko ustawil Grygy , zreszta do niego nie masz zadaleko

Komentarz

• Jac_ek
                  RS
                  • 2009
                  • 1733

Zamieszczone przez voltar
                  Wygląda to tak że nawet jeżeli nowe ulice na mapie są to nie znajdują się w spisie ulic więc nie można do nich nawigować.
                  też to zauważyłem, ale zauważyłem też że niektóre ulice zamiast np "Kochanowskiego" są nazwane "Ulica Kochanowskiego" - spróbuj może tak wyszukiwać - czasami działa. Wyszukiwanie zaczynasz od pisania "Ulica.... " ;-)
                  - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• POOK
                    Classic
                    • 2010
                    • 33

Macie może na swoich mapach nowy odcinek A1 Gliwice-Bełk??

Komentarz

• yauokim
                      Classic
                      • 2010
                      • 26

pozwole podlaczyc sie pod temat, co by nie tworzyc nowych

- na co zwrocic uwage kupujac uzywane rns510 ?
                      - mozecie polecic jakis sprawdzonych sprzedawcow ?

znalazlem takie cos

powiedzcie mi gdzie jest haczyk?

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

yauokim, jest cały wątek dotyczący RNSa
                        to z ogłoszenia- jak dla mnie podejrzanie tanio
                        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• adamzg
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 155

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                          yauokim, to z ogłoszenia- jak dla mnie podejrzanie tanio
                          Z pewnością lewa kolego yauokim kup u "grygy" i masz spokój są pewne!
                          a haczyk w tym ze po pierwszej aktualizacji error 202 :lol:

Komentarz

• voltar
                            L&K
                            • 2009
                            • 1107
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez POOK
                            Macie może na swoich mapach nowy odcinek A1 Gliwice-Bełk??
                            POOK : Niestety nie ma tego odcinka. Nie ma takze jeziora Pogoria IV w Dabrowie Gorniczej wiec jak widac aktualnosc tych map jest ciagle niezbyt wysoka.

Komentarz

• POOK
                              Classic
                              • 2010
                              • 33

Znalazłem coś takiego, trochę ściągania, ale może będzie to rozwiązanie na aktualizację za free :-)

[ Dodano: Pon 29 Mar, 10 07:13 ]
                              Ściągnąłem z netu 6.1 i okazało się, że pliki są najnowsze z września 2009, dlatego wątpie, że jest ona aktualna Boję się tego instalować, bo nie wiem potem jak ewentualnie przywrócić tą wersję, którą mam obecnie.

Komentarz

Pracuję...